1001 KHASIAT ESP

Macam mana nak hilangkan parut jerawat

8:00 AM

Di artikal yang lepas Jun ada sharekan macam mana nak merawat masalah jerawat yang mana Jun sendiri mengalaminya. Kali ini, Jun nak kongsikan pula cara hilangkan parut jerawat secara semulajadi.

Macam mana nak hilangkan parut jerawat

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat secara Semulajadi


1) Mengambil Vitamin C

Vitamin C sangat memainkan peranan yang penting untuk memperbaiki sel kulit, termasuklah memulihkan parut jerawat. Vitamin C adalah vitamin larut air. Ini menjadikan Vitamin C sangatlah rapuh dan fragile dan mudah rosak dan tidak disimpan dalam badan. Jika ambil lebih pada waktu tertentu, Vitamin C yanglebih akan dibuang melalui air kencing. Jadi amat perlu memakan Vitamin C dengan cukup dan berperingkat, lebih-lebih lagi kalau memang berniat nak pulihkan banyak sel dalam badan kita. Malah Vitamin C sangat membantu dalam pembentukan kolagen dalam kulit dan salur darah. Kalau kita tak culup Vitamin C, kolagen dalam kulit kita boleh cepat kendur dan kurang elastic. Ini lagilah menjadkan parut jerawat susah nak sembuh. Vitamin C merupakan antioksidan. Ia melindungi sel kulit dari radikal bebas (bahan yang merosakkan sel). Jadi kalau banyak antioksidan, lagi bagus untuk kulit kita dan kulit lebih terlindung dari sebarang benda yang boleh merosakkan, termaksuklah bakteria

2) Mengambil Vitamin E

Vitamin E adalah antaran Vitamin asa yang penting untuk penghasilan sel kulit baru san sel kulit yang sihat. Vitamin E juga sangat membantu memulihkan parut jerawat, merawat tisu rosak, melembabkan kulit dan mengurangkan radang atau bengkak pada kulit. Vitamin E dalam bentuk alpha tocopherol boleh membantu menjadikan kulit lembut, mengurangkan garis halus dan juga kedutan di kuit

3) Mengambil Zink dalam Diet

Zink bukan sahaja sangat membantu dalam menghilangkat parut jerawat, malah zink juga menghalang pertumbuhan jerawat baru. Mereka yang mempunyai kandungan zink yang rendah dalam tubuh uga lebih mudah untuk tumbuh jerawat berbanding mereka yang cukup zink. Zink membantu mengurangkan minyak sebum yang dihasilkan oleh kulit. Minyak berlebihan inilah yang menjadikan jerawat terbentuk. Zink juga mempercepatkan lagi lroses penyembuhan kulit sehingga 43% mengurangkan pembengkakan dan juga menghalang pertumbuhan bakteria.

4) Meningkatkan Protien Intake

Protien adalah komposisi asid amino iaitu bahan asa yang membantu membentuk sel-sel dalam tubuh, termasuklan kulit. Badan kita memerlukan protien yang sangat mencukup untuk membina tisu-tisu baru terutama collagen. Collagen ini terbentuk dari gabungan protien dan VitaMIN c. Dalam proses penyembuhan luka termasuklah parut jerawat, Kita memerlukan 2 atau 3 hidangan yang kaya dngan protien. Kalau kita tak cukup protien, proses penyembuhan akan lambat sebab protien juga digunakan untuk menghasilkan tenaga badan Pengambilan Vitamin-Vitamin diatas perlu diambil secara konsisten dan pengambilan air yang cukup bagi mendapatkan kesan yan lebih optimum dan cepat.

Kenapa kita kena rawat parut jerawat dengan cepat ??

Sebab, kalau dibiarkan lama-lama parut tu tak kan pulih dan akan terus kekal parut tu di muka, Lebih-lebih lagi pada parut jerawat batu yang dalam-dalam kesannya. Jadi segeralah rawat parut jerawat anda dengan cepat.


Jika anda perlukan Vitamin Shaklee untuk merawat parut jerawat ini, boleh hubungi Juna.. InsyaAllah.. Jun cuba bantu.

Sebarang order dan pertanyaan anda boleh hubungi saya melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )

. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe

You Might Also Like

4 comments

LIKE US ON FACEBOOK