SET : BERSALIN / BERPANTANG

7 Tips Luka Jahitan Selepas Bersalin Cepat Sembuh

3:00 PM

Assalamualaikum
 

7 Tips Luka Jahitan Selepas Bersalin Cepat Sembuh

Tips luka selepas bersalin cepat kering :

1)Berhati-hati bila bergerak

Berjaga-jaga terutamanya apabila anda hendak bangun atau duduk di kerusi. Selalu lah turunkan lutut dulu kemudian baru letakkan punggung di kerusi bila nak duduk. Lakukan pergerakan dengan perlahan-lahan. Kalau duduk terlalu lama tu buatkan anda tak selesa, alaskan dengan bantal yang lembut dan selesa.

2)Gunakan ice-pack
 
Letakkan ice pack pada kain yang bersih dan lembut. Letakkan pada bahagian luka untuk melegakannya
 
3)Elakkan sembelit

Tekanan yang tinggi pada bahagian bawah semasa sembelit adalah sangat tinggi. Jadi elakkan memakan makanan yang boleh menyebabkan sembelit dan lebihkan memakan makanan berunsurkan fiber.
 
Cara alternative, boleh gunakan tuala bersih dan kering utk tekan bahagian luka agar tidak terbuka semasa proses meneran

4)Pastikan vagina sentiasa bersih dan kering

Harus diingat, selepas dijahit, vagina lebih terdedah kepada jangkitan kuman. Jadi, setiap kali anda ke tandas, pastikan kawasan vagina dibersihkan dengan sempurna menggunakan air suam dan juga dikeringkan

5)Lakukan senaman kegel. 

Selain menguatkan lantai pelvik untuk mengelakkan peranakan jatuh atau tombong, senaman kegel juga boleh menggalakkan peredaran darah ke kawasan vagina yang akan membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka.

6) Siram vagina dengan air garam suam setiap kali selepas ke tandas.

Ada juga yang duduk terus dalam besen yang mengandungi air garam suam tu. Terpulang kepada anda bagaimana cara nak lakukan, asalkan selesa.

7) Supplement

Dengan pengambilan banyak Vitamin C dan juga Zinc, boleh membantu penyembuhan luka dengan cepat. Selain dari luka cepat sembuh dalam masa seminggu, ia juga menguatkan imun sistem baby yang sangat rendah selepas lahir dengan mendapat khasiat Vitamin C melalui susu ibu. Kan dah kata Set Berpantang Terbaik memang lengkap semuanya. Bukan setakat luka cepat sembuh, sembelit pon takde, seram sejuk pon takde. Alhamdulillah

Mitos seperti minum air banyak akan meyebabkan peranakan berair atau memakan sayur kerana menyebabkan angin adalah tidak benar sama sekali. 


Minum air secukupnya penting kerana selepas 1-3 hari bersalin badan secara semula jadi akan membuang air lebihan yang terkumpul semasa hamil dan ini akan membuatkan badan kekurangan air secara medadak, menyebabkan masalah sembelit dan kekurangan susu badan. Kekurangan air juga menyebabkan luka episiotomi sukar sembuh dan masalah sembelit pula akan menyebabkan kesakitan ketara pada luka anda.


Pada anda yang nak dapatkan Set Bersalin Shaklee boleh terus hubungi Jun ya.


Sebarang pertanyaan anda boleh hubungi saya melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )

. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe



You Might Also Like

1 comments

  1. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people.
    Jenis Keputihan Yang Tidak Normal serta cara pengobatannya
    Penyebab, Gejala & Cara Alami Mengobati Demam Berdarah / DBD
    May be useful

    ReplyDelete

LIKE US ON FACEBOOK