ALFALFA

Rawat PCOS dengan Vitamin Shaklee dan tingkatkan peluang untuk hamil

3:39 PM

PCOS (Sindrom Ovari Berpolisistik) merupakan salah satu masalah kesihatan wanita. Ia turut dikenali sebagai Stein-Leventhal Syndrome.


gla complex shaklee


Setiap wanita dilahirkan dengan mempunyai sepasang ovari yang bertindak sebagai organ pembiakan utama. Fungsinya ialah mengeluarkan sel telur (ovum) pada pertengahan bulan kitaran (waktu subur). Pada masa yang sama, ia turut menghasilkan hormon-hormon tertentu seperti estrogen dan progesteron.

PCOS merupakan suatu keadaan di mana ovari membengkak disebabkan oleh ovum terperangkap di dalamnya dan tidak berkemampuan untuk menetas pada waktu subur. Apabila keadaan seperti ini berlaku, lama-kelamaan ovari akan membengkak dan akhirnya menimbulkan pelbagai jenis masalah kesihatan. PCOS boleh menyebabkan wanita sukar untuk hamil. Tapi jangan risau! Pengidap PCOS masih ada harapan untuk hamil.Gla complex shaklee

FAKTA TENTANG PCOS

> Polycystic ovarian disease atau PCOS adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi.
 
> Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS.  
> Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung didapati mengidap PCOS.  
> Punca PCOS masih belum diketahui sepenuhnya dan penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui sebab ia terjadi.
> Antara tanda utama PCOS termasuklah tiada ovulasi, ovari yang bengkak yang mengandungi cyst-cyst kecil didalamnya dan berat badan yang berlebihan.
> PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.

Ramai wanita mengalami gejala atau simtom yang berbeza diantara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnos secara klinikal menjadi sukar untuk dibuat. Ada juga yang mempunyai simtom yang terlalu ringan seperti jerawat kecil ada juga yang mempunyai simtom yang lebih teruk seperti tumbuh bulu berlebihan pada muka dan keguguran rambut.
 
BAGAIMANA CARA UNTUK MENDIAGNOS BAGI MENGENAL PASTI SAMA ADA ANDA PENGIDAP PCOS ATAU TIDAK?

Diagnosa PCOS boleh dibuat dengan cara:

1. Menjalani ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid
2. Ujian tahap hormon testosterone dalam badan
3. Ujian ultrasound

BAGAIMANA MERAWAT PCOS:

Setakat ini masih belum ada ubat untuk merawat PCOS. Ia adalah penyakit sepanjang hayat. Pengidap PCOS masih ada harapan untuk hamil. Pengidap PCOS yang ingin mengandung perlu mengambil pil hormon seperti GLA Complex Shaklee dan set Kesuburan Wanita.


Gla Complex shaklee


Pengidap PCOS masih ada harapan untuk hamil. Lihat testimoni di bawah :

gla complex shaklee

Alhamdulillah, syukur kan.. Pastikan tubuh badan kita juga sudah bersedia untuk hamil. Jadi pengambilan vitamin sebelum merancang kehamilan juga penting. Yang pasti, jangan pernah berhenti berusaha dan doa.. InsyaAllah.. Allah sentiasa dengar doa kita dan bantu kita..


Anda yang nak cuba Usaha dengan  Set Kesuburan Shaklee boleh hubungi saya melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )

. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe


You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK