TIPS : KURUS

Mengapa Kafien tidak digalakkan ambil ketika sedang berdiet ?

8:00 AM

Kafein adalah stimulant atau penggalak semulajadi yang boleh dijumpai didalam makanan atau minuman yang diantaranya terkandung didalam kopi, teh, air minuman bergas atau minuman cola dan juga coklat.

Set Kurus Shaklee

Ia mungkin boleh meningkatkan daya ketahanan semasa bersenam dengan menggalakkan pengeluaran asid lemak tetapi didalam masa yang sama ia juga akan menyebabkan kehilangan cecair didalam badan dengan cepat.

Meminum kafein yang berlebihan boleh menyebabkan sakit kepala, menggigil, degupan jantung yang cepat serta beberapa kesan sampingan lain yang tidak elok seperti ketagihan.

Bagi orang yang berdiet, kafein yang berlebihan akan menyebabkan kandungan gula didalam darah yang tidak stabil dan akan menyebabkan anda sentiasa merasa ketagihan serta cenderung kepada makanan berkarbohidrat yang berlebihan.

Berhenti meminum minuman berkafein sementara anda berdiet anda membantu diri anda berdiet dengan berjaya.

Minuman berkafein akan menyebabkan anda sentiasa merasa ketagihan makanan berkarbohidrat 


Tahukah anda kesilapan biasa ketika berdiet ialah: 

  • Kurang minum air putih
  • Skip breakfast dan mengabaikan makan secara tetap
  • Mengambil minuman manis / kerap mengambil minuman berkafien

Pastikan anda minum air putih sekurang-kurangnya 2 liter sehari untuk mengelakkan kekeringan.  
Sekiranya anda pening kepala ketika berdiet itu bermakna badan anda kekurangan air.

Skip breakfast dan tidak makan secara tetap akan menurunkan kadar metabolisma badan. Ini akan melambatkan proses penurunan berat badan dan meningkatkan risiko kegemukkan secara mendadak selepas berhenti berdiet.

Mengambil minuman manis akan melambatkan proses penurunan berat badan kerana gula mengandungi karbohidrat ringkas yang melambatkan pembakaran lemak.

Tahukah Anda : 


Setiap 25kg berat badan memerlukan 1 liter air untk perkembangan otot yg sihat supaye mampu membakar lebih banyak lemak (otot mengandungi 75% air) kerana org lebih berat kebanyakan mereka kekurangan air di sebabkan lebih banyak peratus lemak mengambil alih kawasan badan.

Air juga membantu menyingkirkan toksik daripada terus mendap di dalam tubuh dan mampu menggalakkan penyakit yg bersangkut paut dengan obesiti seperti sakit jantung, darah tinggi, gout, kencing manis dan strok.

Rakyat Malaysia kebanyakannya malas minum air dan bersenam menyebabkan berlakunya mendapan asid yg tinggi. Dengan minum air banyak, kita dapat menyingkirkan toksik bagi membantu proses penurunan berat badan dilakukan dgn lebih lancar.


Klik SINI jika anda ingin dapatkan set kurus dengan bajet serdahanaYou Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK