ALFALFA

Masalah keputihan dikalangan wanita

10:55 AM

Masalah keputihan berlaku adalah disebabkan oleh jangkitan pada faraj wanita dan permukaan kulit sekitarnya. Dan situasi ini pastinya kurang selesa apatah lagi jika keputihan terlalu banyak sehingga terpaksa memakai panties liner dan perlu menukar setiap beberapa jam sekali. Memang sangat tak selesa kan.. terutama jika nak solat, kebersihan mestilah diuatamkan..


Alfalfa Shaklee

Masalah keputihan wanita adalah merupakan antara masalah kesihatan yang sering dialami oleh kebanyakan wanita. Keputihan wanita adalah merupakan masalah yang kedua sesudah masalah gangguan haid.

Masalah keputihan wanita boleh didefinisikan sebagai pengeluaran cairan dari vagina. Cairan tersebut pada kebiasaannya keluar dalam keadaan pekat atau cair, berwarna jernih, putih, kuning atau hijau dan berbau atau tidak berbau. Ada sebahagian daripada wanita yang menganggap cairan yang keluar dari vagina adalah masalah yang biasa dan ada juga antara mereka yang menganggap masalah keputihan wanita ini mengganggu aktiviti seharian mereka.Alfalfa shaklee

Masalah keputihan wanita yang amat perlu diberikan perhatian adalah apakah keputihan wanita tersebut adalah normal atau ada sesuatu penyakit.

Pengeluaran cairan daripada vagina adalah merupakan normal pada usia yang tidak produktif, di mana cairan tersebut pada kebiasaannya dalam keadaan yang sedikit, jernih, tidak bau dan tidak gatal.

Kebiasaannya cairan yang keluar adalah dihasilkan oleh kelenjar pada mulut rahim, yang bercampur dengan sel-sel vagina serta  bakteria. Kalau berasaskan fisiologi, pengeluaran cairan berlaku semasa ovulasi, ketika bermula dan selepas haid, rangsangan seksual, serta dalam kehamilan.


Sifat serta banyaknya keputihan wanita boleh menunjukkan sebab mengapa ianya berlaku. Selain itu petunjuk lain juga penting iaitu tempoh ia berlaku, sama ada secara terus menerus atau hanya pada waktu tertentu sahaja, warna, bau disertai rasa gatal atau tidak.

Kenal pasti beberapa jenis keputihan yang telah dijangkiti kulat, kuman dan bakeria

1) Jangkitan Kulat - Mngeluarkan cecair yang berwarna putih atau kekuningan dan situasi ini berlaku secara berterusan disertai rasa gatal, kebiasaannya disebabkan oleh kulat Candida atau Monillia, faktor kegemukan, pemakanan, penggunan alat icud dan wanita hamil biasanya mempunyai jangkitan kuat seperti ini

2) Jangkitan Kuman - Mengeluakan cecair yang berwarna kelabu dan berbau, kebiasaannya dosebabkan oleh kuman Trichomonas

3) Jangkitan Bakteria - Mengeluarkan cecair yang berwarna kelabu dan berbau, kebiasaannya disebabkan oleh jangkitan bakteria vagina
 

Segera mendapatkan rawatan

Keputihan jenis abnormal seharusnya diberi perhatian dan penjagaan rapi kerana kulat yang menyerang boleh merebak dan seterusnya menyerang organ-organ penting yang lain. Oleh itu, segeralah berjumpa dengan doktor pakar bagi merawat keputihan jenis ini.


Pengambilan supplement juga amat digalakkan sebagai langkah-langkah pencegahan dan merawat sebelum keputihan menjadi lebih serius.


Alfalfa Shaklee

Alfalfa Complex Shaklee merupakan pilihan terbaik kerana Alfalfa membantu mengatasi masalah keputihan dan masalah kewanitaan yang lain. Keputihan yang melampau juga salah satu faktor punca anda lambat hamil.. Jadi anda perlu berteindak cepat untuk atasi masalah keputihan yang anda alami.. Jangan pandang remeh ya.. 

Sebarang pertanyaan atau nak Order  bolehla hubungi Jun melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )
. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe


You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK