Tips Mengurangkan Minum Minuman Berkafien

8:00 AM

Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini.

Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

Tips Mengurangkan Minum Minuman Berkafien

Tak kurang ramai yang sukar untuk menghentikan tabiat minum minuman berkafein, tidak kiralah sama ada kopi atau teh. Mengambil kafein berlebihan pasti akan menimbulkan sakit di bahagian ulu hati, menyebabkan perasaan berdebar-debar dan sukar untuk tidur. 

Tip dibawah boleh diamalkan bagi mengurangi pengambilannya: 

1. Kurangi secara perlahan-lahan
Jika anda termasuk antara golongan pecandu kafein, kurangi pengambilannya. Minum dengan ukuran cawan yang lebih kecil. 

2. Minuman pengganti
Anda boleh mencari minuman pengganti seperti kopi dengan kandungan kafein yang lebih rendah. Anda juga boleh gantikan dengan jus buahan2 segar.. 

3. Minum air putih
Amalkan minum air putih terlebih dahulu sebelum minum minuman kafein. Selain itu, amalkan banyak minum air putih setiap hari sebagai langkah untuk detoksi. Dalam keadaan terhidrasi, tubuh akan lebih peka sehingga fikiran lebih fokus walaupun tanpa kafein. 

4. Banyakkan aktivit fizikal
Olahraga secara teratur akan membuat tubuh anda sihat dan segar. Selain itu, olahraga juga membuat fikiran anda kekal fokus dan secara tidak langsung mengurangi pengambilan minuman berkafein. 

5. Kunyah gula-gula getah
Jika anda mengantuk ketika bekerja dan bergantung kepada kopi untuk menghilangkannya, kunyahlah gula-gula getah. Tetapi pastikan pilih gula-gula getah tanpa pemanis.


Klik SINI jika anda ingin dapatkan set kurus dengan bajet serdahana

You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK