SET : KESUBURAN

Persedian sebelum hamil

1:20 PM

Adakah selepas berkahwin, kalau masih belum hamil, itu tandanya kita TIDAK SUBUR? 

Persedian sebelum hamil

Sebenarnya tidak semestinya.. Kadang-kadang ia disebabkan oleh badan yang kekurangan nutrisi. Bagi mereka yang sedang ikhtiar untuk hamil sangat penting untuk anda mengambil supplement sedari kita merancang untuk hamil supaya badan kita BERSEDIA untuk menerima kehadiran bayi yang akan membesar didalam rahim kita..

Cadangan saya kepada mereka yang berhajat ingin hamil sekiranya tiada masalah seperti cyst, fibroid, period tidak regular dan sebagainya, saya cadangkan mestilah mengambil nutrisi yang lengkap. Nutrien adalah perkara pertama yang anda mesti ambil apabila mengambil keputusan untuk hamil.  

Antara supplement yang mengndungi nutrisi yang secukupnya yang diperlukan oleh badan sebagai persediaan untuk hamil ialah

Persedian sebelum hamil

B Complex - Asid Folik

Membantu melancarkan perjalanan darah, kawal emosi dan elakkan stress dan juga mengandungi asid folik. Salah satu unsur vitamin B yang terbentuk di dalamnya dapat mengelakkan kecacatan saraf tunjang seperti spina bifida pada bayi yang belum lahir sebanyak 80%. Jadi, tingkatkan pengambilan asid folik sebelum dan ketika 12 minggu pertama kehamilan. 

Asid folik banyak terkandung didalam bayam, kacang buncis dan panjang, produk soya, kekacang, makanan yang diperkaya seperti jus, bijirin,buah-buahan sitrus, ayam dan ikan.

Vitalea - Zat Besi

Membantu memberi tenaga serta nutrisi lengkap yang badan perlukan kerana ianya merupakan multivitamin. Turut mengandungi asid folik yang penting untuk perkembangan bayi serta membantu menstabilkan HB.

Nutrisi ini amat penting bagi membantu sel-sel darah merah dalam badan manusia dan mencegah anaemia. Keperluan zat besi lebih penting bagi wanita hamil kerana jumlah haemoglobin yang meningkat ketika itu terutama pada dua semerter terakhir. Zat besi banyak terdapat dalam makanan penambah darah seperti daging merah, limpa,ikan bilis, tauhu dan tempe.

Vitamin C

Penting untuk boost immune system ibu hamil sekaligus membantu mengelakkan kulit bermasalah semasa hamil. Demi bayi yang bakal hamil sihat, kesihatan anda perlu tip top. Vitamin C membantu menguatkan sistem imun anda. Dengan keadaan cuaca sekarang ini, anda mungkin mudah mendapat batuk atau selsema. 

Ostematrix - Kalsium

Keperluan kalsium perlu ditingkatkan untuk mengurangkan gejala ibu mengalami kebas atau kekejangan sepanjang tempoh kehamilan. Ia turut berperanan mengurangkan kecenderungan ibu daripada mendapat penyakit darah tinggi dan kencing manis sewaktu hamil. Atas sebab itulah wanita hamil digalakkan minum susu untuk keperluan kalsium yang mencukupi.


Dan jangan lupa, Allah beri sesuatu yang boleh kita tanggung ianya menunjukkan KESEDIAAN kita sendiri untuk hamil dan menerima insan baru dalam rahim kita..  InsyaAllah, apa yang peting kita ikhtiar dan jangan lupa berdoa dan berharap pada Allah.

Jika anda ingin dapatkan Vitamin Shaklee atau Sebarang pertanyaan dan order boleh terus hubungi saya melalui


. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )
. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe


You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK