PERJALANAN TTC KU

Pengalaman Pembedahan Laparoscopy - Ovarian Cyst

4:30 AM

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, dah lama sebenarnya nak pos entry ni. Setahun jugaklah entry ni terperap dekat draft.

Sebenarnya tak ramai yang tahu Jun pernah jalani pembedahan Laparoscopy Ovarian Cyst. Dan pembedahan ni pun tanpa dirancang. Ianya memang on the spot orang kata. Sebab pada asalnya Jun jumpe O&G untuk cek masalah period yang berpanjang selain untuk treatment untuk kesuburan. Jun memang ada masalah period yang tak teratur dan berpanjangan sejak dari bujang lagi..

Masa nak dapatkan Darwish dulu pun agak sukar.. 2 tahun TTC, Jumpe O&G untuk betulkan kitaran haid semula.. Pernah juga buat IUI sekali tapi tak berjaya. Nak sambung treatment tapi disebabkan bulan puasa, so Doktor kata kita proceed lepas raya.. Tapi dengan Izin Allah, selepas period pertama buat IUI yang gagal tu, Jun pregnant secara natural. Syukur sangat masa tu.. Dapat Dalili pun tanpa dirancang.. Alhamdulillah berjaya hamil sekali lagi masa Darwish umur 9 bulan..

--------------

16/8/2014 (Sabtu ) - Buat appoitment dengan Dr N - O&G. Jun memang pilih Dr N sebab dah kenal lama dengan Dr, masa buat treatment untuk dapatkan Darwish dulu.  Tak sangka sangat 1st check up ni, Dr bagi tau, Jun ada cyst besar dalam 4cm mcm tu..dan Dr decide suruh buang Cyst hari tu jugak.. Bila dengar tu kami suami isteri terkedu, tak de jawapan sebenarnya.. tapi seolah-olah macam merelakan untuk buat Laparoscopy ni.. So bermulala procedure untuk masuk wad semua.. terus kene puasa..dalam pukul 4ptg mcm tu masuk OT. Suami dan anak-anak balik rumah, ambil pakaian dan settlekan apa yang patut..

Dapat duduk bilik 2, nak mintak yang bilik sorang, bilik dah penuh.. tapi masa tu Jun sorang je.. sebelah katil kosong.. Bosan giler dok sorang-sorang..  Sementara nak tunggu pakar bius datang.. Berdebar, risau pun ada.. Mulut memang tak henti-henti berzikir dan baca ayat Kursi..Agak lama juga menunggu.. Dr pulak ada emergency so masuk OT masa tu lebih kurang dalam pukul 6 pm.. masa tu suami dan anak-anak tak sampai lagi.. Tak pe lah.. bila dah baring atas katil dan disorong masuk OT tu mula berdebar-debar dengan sejuknya lagi.. menggigil sampai biru kuku ni ha...

Dalam bilim OT mastu tu ada 2 orang nurse dan pakar bius je.. Dr masih belum sampai lagi.. Memang menggigil kesejukan tapi lepas tu Jun tak sedarkan diri dah apa yang berlaku.. sedar-sedar je, ada orang panggil nama, dan masa tu ada rasa sakit dan perit di pusat... Hahahah.. masa ni ingatkan tak sudah lagi.. Dr dan Nurse panggil nama, tanya ok tak... Jawapan menipu sebenarnya.. Jun pun jawab ok.. Hahaha.. padahal time tu sakitnya Ya Allah.. Hanya Allah je yang tahu perasan Jun masa tu.. sakit mencucuk-cucuk.. nak bercakap pun tak boleh..apatah lagi nak bangun.. Apa pun Alhamdulillah dah selamat... Sampai kat ward, dari jauh dah nampak suami dan anak-anak tengah menunggu. Masa ni anak-anak tengok keadaan ummi dia rasa insaf jap.. huhuh.. kesian kat ummi katanya..

Lebih kurang 2 jam juga Pembedahan Laparoscopy ni.. dalam pukul 8.30 jugak la baru Jun di bawak masuk ke bilik. Tak lama lepsa tu, nurse datang bawak cyst yang dah dibuang tu.. Nurse terangkan.. rupa-rupanya Dr buang sekali dengan appendix dan ada sikit endo.. 

Yang putih tu Appendix dan yang satu lagi tu cyst dan endo.. Derang nak bawak gi makmal utk pemeriksaan lanjut.. Nak tau kandungan cyst tu air atau sebaliknya.. Kalau air Dr kata tak ada apa.. Alhamudulillah, tak de pape lps seminggu keluar result.



17/8/2014 (Ahad) - Hari yang membosankan.. Kerja tidur je sepanjang hari.. Tiba masa makan, makan lepas tu sambung tidur lagi.. Melayan perasaan sakit angin banyak sebab tu sakit.. Angin di sebabkan masa pembedahan dilakukan tu dr masukkan gas supaya perut kat kawasan perut tukembung sikit utk memudahkan Dr melihat abdoman.

Suami ngan anak-anak datang melawat kejap je waktu lunch.. Jun tak bagi derang dok lama-lama.. Bukan apa..depa dua beradik tu tak reti dok diam.. Lepas balik melawat, abi dia bawak gi makan ais krim... 




Tunggu Dr datang nak cek.. lepas Dr datang boleh keluar wad dah.. sampai ke malam Jun tunggu.. Last Dr datang dalam kul 11 malam.. Hahaha.. esok la kot baru kuar ward.. Dr ada banyak kes emergency.. Tak pe ku faham..
 
18/8/2014 (Isnin) - Lepas suami hantar anak-anak gi sekolah, suami datang teman duduk kat ward.. Jun mintak keluar awl. Lepas lunch siap-siap nak balik.. tapi tunggu confirmation dari panel punyala lambat. Sudahnya dalam pukul 6 jugakla baru keluar..  Macam orang baru lepas bersalin berjalan tau.. paling sakit n perit kat pusat...  :(

Punyala banyak ubat yang nak kene habiskan.. Sebab nak baik cepat, Jun amik sekali Vitamin c Shaklee dan Zink Complex.. Bukan apa sebab lagi 2 minggu nak fly ke Vietnam.. Hohoho.. tiket dan hotel semua dah booking...tak pergi rugi la kan.. Trip untuk kaum wanita je..

Dr bagi MC sebulan.. so sebulan duduk berehat kat rumah..



Pada yang tak tahu apa dia Pembedahan Laparoscopy tu, Kat bawah ni ada info dia..

Laparoscopy ni adalah satu prosedur pembedahan menggunakan teknik tebukan pada kulit. Yes. Tebukan lubang (keyhole) pada anggota badan, selalunya bahagian abdomen (kawasan perut) atau kawasan peranakan wanita. Laproscopy ni boleh dilakukan samada untuk memeriksa sebarang abnormalities di kawasan tersebut ataupun untuk merawat jika ada sebarang cyst atau ketumbuhan.

ihsan google
Selepas tebukan dilakukan, tiub akan dimasukkan di dalam lubang. Satu lubang, akan dimasukkan kamera kecil supaya semua yang terlibat boleh tengok ikut skrin. Satu lubang lagi, akan dimasukkan alatan untuk memeriksa organ terlibat. Untuk memudahkan doktor melihat ke dalam abdomen, gas akan dimasukkan supaya kawasan itu kembung sedikit.

Baru Jun tahu macam ni rupanya Pembedahan Laparoscopy .. ngeri.. Video yang Dr bagi masa buat pembedahan hari tu pun tak sanggup nak tengok sampai abis..tengok beberapa saat je.. Ngeri lak tengok dalam perut tu macam mana... hehehe

Ok.. Doakan Jun dipermudahkan segala urusan ya.. Mudah-mudahan ada rezeki lagi tambah zuriat nanti



You Might Also Like

3 comments

  1. Selamat siang, perkenalkan kami perwakilan Mahkota Medical Centre Surabaya Rep Office. kami adalah salah satu perwakilan di jawa timur. kami siap membantu dan memberikan:
    1. informasi seputar mahkota dan malaca malaysia
    2. informasi fasilitas & kesehatan
    3. Appoitment dokter dan arange perjalanan sampai akomodasi
    4. Second opinion langsung dari Dokter kami.
    5. Mempermudah Claim Asuransi.
    Semua pelayanan ini FREE of Charge, walaupun hanya untuk bertanya atau sekedar second opinion dari Dokter lain kita siap membantu .Jika Membutuhkan infomasi tentang Mahkota Medical Centre Melaka Malaysia, silahkan hubungi kantor perwakilan kami....
    More info
    Surabaya Representative Office
    Mahkota Medical Centre
    Jl. Barata Jaya XIX / 31C
    Surabaya 60131 - Indonesia.
    WA : +6281 331777697
    Line: +6281 4026 2166
    Mobile: +6283 8300 28050
    Phone : +6231 5020588 / 5026505
    Email : mmcsurabayaoffice@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Saya sangat bersyukur kepada Ibu Iskandar Lestari karena telah memberi saya pinjaman sebesar Rp700.000.000,00 saya telah berhutang selama bertahun-tahun sehingga saya mencari pinjaman dengan sejarah kredit nol dan saya telah ke banyak rumah keuangan untuk meminta bantuan namun semua menolak saya karena rasio hutang saya yang tinggi dan sejarah kredit rendah yang saya cari di internet dan tidak pernah menyerah saya membaca dan belajar tentang ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM di salah satu blog saya menghubungi Mrs Iskandar Lestari konsultan kredit via email: ((iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)) dengan keyakinan bahwa pinjaman saya diberikan pada awal tahun 2017 dan harapan datang lagi, kemudian saya menyadari bahwa tidak semua perusahaan pinjaman di blog benar-benar palsu karena semua hutang finansial saya telah diselesaikan, sekarang saya memiliki nilai yang sangat besar dan usaha bisnis yang patut ditiru, saya tidak dapat mempertahankan ini untuk diri saya jadi saya harus memulai dengan membagikan kesaksian perubahan hidup ini yang dapat Anda hubungi Ibu Iskandar
    via email: ((iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)) atau melalui dia
    BBM INVITE: {D8980E0B}

    ReplyDelete
  3. Halo

    Assalamu`alaikum `Selamat Datang di ANNISA AHMAD LOAN COMPANY

    Apakah Anda seorang investor, Pemilik Bisnis, Pengusaha, Kontraktor, Petani, Memulai e.t.c? Mungkin Anda membutuhkan dana yang baik dan aman untuk membeli properti, memperbaiki / membalikkan, memperbaiki layanan / bangunan Anda mencari tempat yang dapat menjamin Anda meminjamkan salah satu dari jumlah yang Anda butuhkan untuk menghubungi e-mail: {annisaahmadlaoncompany@gmail.com} adalah Disini untuk membantu mereka yang membutuhkan tujuan arsip keuangan mereka, kami berinvestasi di properti, proyek / bisnis dan juga memberikan 100% penawaran untuk semua jenis pinjaman berbunga rendah. Tarif, kepada orang-orang yang tertarik dari negara manapun dengan tingkat kredit apakah Anda ditolak oleh bank lain atau kreditur? Kami dapat menawarkan pinjaman yang Anda butuhkan dengan harga yang terjangkau sehingga pekerja bisnis, pria dan wanita, pekerja kantor, pengangkut, inilah kesempatan Anda untuk berinvestasi atas apa yang telah Anda rencanakan di sini adalah pinjaman untuk Anda dan investasikan dengannya, kami juga membutuhkan Layanan dari Pialang yang bisa merujuk orang yang membutuhkan bantuan keuangan dan kami membayar setiap bulan untuk layanan Anda menghubungi kami melalui e-mail di bawah ini jika Anda tertarik dengan pinjaman atau persyaratan. Investor
    Email: {annisaahmadlaoncompany@gmail.com} Anda juga bisa menghubungi kami dengan cara BBM pin (DB5121C1) kejujuran kepercayaan dalam pelayanan kami
    Assalamu`alaikum wr wb,

    ReplyDelete

LIKE US ON FACEBOOK