IBU HAMIL

Morning sickness dan alahan di awal kehamilan

12:30 PM

Bagi sesetengah ibu mengandung morning sickness atau mabuk atau alahan kepada bau-bauan adalah sinonim. Kebiasaannya masalah begini berlaku di awal kehamilan sehingga kandungan berusia 3 bulan. Tetapi ada juga sesetengah ibu yang mengalami alahan atau mabuk sepanjang kehamilan.

Morning sickness dan alahan di awal kehamilan

Apapun terjadi, itulah pengorbanan seorang ibu sebenarnya. Apabila mengandung, keperluan nutrisi seorang ibu bertambah dimana ianya untuk ibu itu sendiri dan juga bayi yang dikandung. Jadi pastikan anda mengambil nutrisi yang lengkap untuk perkembangan dan tumbesaran bayi di dalam kandungan.

Oleh itu, ibu mengandung memerlukan :

> Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh
> Zat2 seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir dua kali ganda semasa mengandung.
> Protein yang lebih dari biasa.


Anda juga boleh dapatkan Set Kehamilan Shaklee bagi membantu anda mendapat keperluan nutrisi secukupnya.

Sedikit Tip yang ingin Jun Kongsikan apabila anda mengalami morning sickness atau mabuk atau alahan ni..

1) Anda boleh ambil Chewable Vita-C Plus. Rasanya masam-masam manis boleh mengawal rasa loya tekak dan sesuai menjadi pengganti asam atau jeruk yang lebih sihat. Asam atau jeruk tak elok untuk kesihatan ya. InsyaAllah, rasa loya hilang, dan paling best anda akan dapat khasiat tambahan dari Chewable Vita-C Plus

2) Selalunya bila alami alahan dan mabuk ni, badan kita lemah dan kekurang air dalam badan sebab semuan yang kita makan atau minum keluar balikkan. Dengan pengambilan Performance Drink dapat :

> Meningkatkan Tenaga dan Daya Ketahanan Badan
> Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat.
> Menggantikan bendalir yang hilang dari badan akibat muntah.
> Meningkatkan daya tahan otot.
> Mengurangkan masalah Dehidrasi @ sebagai ‘kekurangan air yang banyak dalam badan’- Seseorang ibu yang hamil, perlu memastikan dirinya tidak dehidrasi. Ini adalah kerana, air sangat penting dalam membantu hati dan ginjal membuang kumuhan daripada badan si ibu dan bayi dalam kandungannya.

3) Apabila mengandung ni, angin satu badan memang tak dapat nak di elakkan. Untuk atasi masalah angin dan loya-loya ni pengambilan Peppermint-Ginger Plus adalah digalakkan kerana ianya membantu mengurangkan mual dan muntah, membuang angin dalam badan, melegakan senak perut dan mengurangkan kesan mabuk

4) Kebiasaannya, Ibu mengandung akan merasa stress akibat dari alahan atau morning sickness yang dihadapi. Dengan pengambilan B Complex juga dapat mengatasi masalah stress dan melegakan mabuk, loya dan pening. Vitamin B6 sangat efektif untuk mengurangkan rasa mual. Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di barat mendapati wanita yang mengambil multivitamin khusus untuk wanita hamil sebelum mengandung boleh mengurangkan simptom morning sickness daripada lebih teruk.

Jika anda tidak mempunyai morning sickness, anda sangat bertuah, namun pastikan anda tetap makan makanan berkhasiat untuk bayi didalam kandungan dan utuk diri anda sendiri.


Sebarang pertanyaan atau nak Order  bolehla hubungi saya melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )
. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe


You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK