IBU HAMIL

Kurang Kalsium semasa Hamil

10:29 PM

WAJIB BACA !!! Jika anda kurang kalsium semasa hamil..

Kurang Kalsium Semasa Hamil

Kalsium berperanan penting dalam proses pembentukan tulang, gigi, sistem saraf, dan otot bayi . Keperluan kalsium bagi ibu hamil adalah 1000 mg per hari. Bagi Anda yang hamil dengan usia di atas 25 tahun, dianjurkan mengambil kalsium dengan jumlah 1200 mg per harinya

Semasa trimester II &  III badan bayi mula  membina struktur tulang badan dengan jayanya. Bayi akan menyerap kalsium dari badan ibu untuk pembinaan tulang.Semasa mengandung kita memerlukan kalsium yang lebih untuk menyokong pertumbuhan bayi dalam kandungan terutamanya semasa ini tulang-tulangnya terbentuk. Oleh itu ibu mengandung mesti mengambil kalsium untuk mengelakkan ibu mengalami kekurangan kalsium dalam badan yang boleh beri kesan pada ibu seperti kerapuhan tulang & kerosakan gigi dengan lebih cepat !

Apakah kesanya jika anda kurang kalsium semasa hamil & menyusukan anak ?

ostematrix shaklee
 
1. Kekejangan 
Pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin. Kekurangan zat itu juga boleh mengakibatkan masalah kesejukan dan kekejangan pada bahagian kaki. Kekejangan yang berlaku itu boleh menganggu emosi ibu selain proses bersalin itu sendiri, komplikasi ini sangat digeruni ibu-ibu hamil.

ostematrix shaklee

2. Komplikasi melahirkan anak
Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua.

ostematrix shaklee

3. Gigi Rapuh & Berlubang
Saat hamil penting lebihkan pengambilan kalsium agar tulang tetap kuat. Jika bayi kekurangan kalsium, dia akan menyerap dari kalsium ibu. Akibatnya anda akan mudah mengalami keropos tulang atau gigi rapuh jika hamil namun kekurangan kalsium.


ostematrix shaklee

4. Risiko Pra-eklampsia 
Banyak penyelidikan dan kajian, atau lebih tepat kira-kira 14 kajian yang disenarai dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati kalsium yang tidak mencukupi meningkatkan risiko praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi.Keadaan itu dikatakan berlaku selepas 20 minggu kehamilan bersama dengan masalah lain. Difahamkan juga pra-eklampsia berpotensi membawa maut bagi ibu dan bayi akibat kenaikan tekanan darah tinggi 

ostematrix shaklee

5. Osteoporosis. 
Bila tidak mendapat cukup kalsium dari makanan, tubuh akan mengambilnya dari “bank kalsium” pada tangan, kaki dan tulang panjang lainnya. Kekurangan konsumsi kalsium dalam waktu lama akan mengakibatkan tubuh mengambilnya langsung dari tulang-tulang padat. Hal ini mengakibatkan tulang rapuh dan mudah patah (osteoporosis).

Seharusnya, ibu hamil tidak boleh memandang remeh keperluan kalsium dan  golongan suami seharusnya turut mengambil peranan mengingatkan pasangannya. Lazimnya, ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa.

Sumber kalsium boleh diperolehi dari produk tenusu seperti susu, keju, yogurt dan sebagainya. Kalsium masih perlu diambil walaupun ibu telah pun melahirkan anak atau telah tamat tempoh penyusuan. Badan kita perlukan kalsium untuk menguatkan dan memelihara tulang daripada mereput (Osteoporosis) di kemudian hari.

ostematrix shaklee

Di samping amalan pemakanan yang mengandungi kalsium, ibu juga digalakkan untuk mengambil suplemen kalsium tambahan seperti Ostematrix untuk memastikan kalsium berada di tahap optimum dalam badan. Jika ibu ingin mengambil suplemen kalsium, pastikan ianya mengandungi kalsium, magnesium dan juga vitamin D kerana kalsium semata tidak akan dapat diserap dengan baik oleh badan jika tidak dibantu oleh magnesium dan vitamin D. 

Ostematrix adalah suplemen yang membekalkan Kalsium, Magnesium dan dilengkapi Vitamin D untuk kadar penyerapan yang lebih baik dalam tubuh badan.

ostematrix shaklee bantu pembentukan kalsium

Ostematrix Membekalkan:
  • 1,000 mg (100% Daily Value) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Mineral seperti mangan, kuprum dan zink mengukuhkan lagi matriks tulang anda dan memastikan kesihatan tulang berada di tahap yang optimum.


(KLIK DISINI untuk suplimen sepanjang Hamil, selepas melahirkan, berpantang dan sepanjang penyusuan susu ibu eksklusif)


Sebarang pertanyaan dan Order  boleh hubungi saya melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )
. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe
 

You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK