IBU BERPANTANG/BERSALIN

Masalah sembelit selepas bersalin

10:00 PM

Masalah sembelit selepas bersalin dikalangan ibu -ibu semangnya menjadi igauan terutama ibu yang bersalin secara normal dan mengalami luka episiotomi

Elak sembelit selepas bersalin 

Masalah sembelit selepas bersalin terjadi kerana perjalanan najis di dalam saluran usus menjadi perlahan. Keadaan ini disebabkan oleh beberapa faktor: 

1) Otot pada abdomen menjadi kendur menyebabkan tekanan pada bahagian dalam abdomen lebih rendah daripada biasa. 

2) Otot pada usus juga mengendur kerana kadar hormon progesterone yang tinggi semasa hamil. 

3) Takut hendak membuang air besar kerana bimbang jahitan pada luka episiotomi terbuka atau rasa sakit pada bahagian tersebut. 

Untuk mengatasi masalah ini, cubalah cara-cara ini: 

  • Banyak minum air iaitu kira-kira 6 hingga 8 gelas sehari. Jika anda menyusukan bayi, kuantitinya perlulah ditambah. Air akan membantu penghasilan susu yang banyak, mengurangkan jangkitan kuman dan pundi kencing dan mengurangkan sembelit. Dehidrasi akibat kekurangan air kerana terlalu berpantang boleh menyebabkan luka lambat baik dan air susu menjadi kurang.
  • Jika terasa ingin membuang air besar, segeralah ke tandas walaupun anda rasa kurang selesa terutamanya dalam minggu pertama selepas bersalin. Ketahuilah bahawa lebih lama anda menahan diri daripada membuang air besar, lagi keras najis anda dan pastinya akan memburukkan lagi keadaan.
  • Lakukan banyak pergerakan seperti berjalan dan senaman ringan walaupun ketika dalam pantang. Cara ini akan memudahkan anda membuang air besar.
  • Makan makanan yang kaya serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain serat, makanan ini juga mengandungi banyak vitamin seperti vitamin C.  Zink dan  Vitamin C diperlukan untuk memulihkan tisu-tisu yang tercedera semasa kelahiran bayi dan bagi menyembuhkan luka episiotomi ataupun luka caesarean.

Walau bagaimanapun, para ibu boleh mengambil supplemens yang boleh membantu mengurangkan sembelit selepas bersalin. Supplemen yang disarankan adalah supplemen yang mengandungi magnesium iaitu Ostematrix  Shaklee.
Elak sembelit selepas bersalin
Bagaimana Ostematrix boleh membantu masalah sembelit? 
 
Ostematrix adalah vitamin calcium magnesium yg lengkap dengan vitamin D. Jika ibu-ibu hanya mengambil sumber kalsium semata-mata tanpa kehadiran magnesium, masalah sembelit akan menjadi lebih buruk sehingga boleh menyebabkan buasir. Ini kerana kalsium mengikat hempedu dan lemak di dalam usus dan dibuang dalam bentuk najis besar, yang membantu membersihkan kolon. 


Walau bagaimanapun, apabila kalsium dimakan secara berlebihan kesan yang boleh berlaku adalah najis boleh menjadi keras, yang membawa kepada sembelit. Kalau semasa pantang ibu-ibu ada mengambil sumber kalsium seperti susu, pastikan ianya ada bersama kandungan magnesium, jika tak memang ibu-ibu akan sembelit. Sebab itu OSTEMATRIX  ni special dan menjadi pilihan sebab ianya adalah kalsium lengkap dengan magnesium.  

Macam mana peranan magnesium untuk elak sembelit? 
 
Magnesium juga dikenali sebagai julap lembut adalah mineral yang penting untuk kesihatan kardiovaskular dan otot. Ia menormalkan ketegangan pada dinding kolon membolehkan tindakan peristalsis biasa. Ia juga bertindak sebagai laksatif ringan dengan melonggarkan otot licin di dalam usus dan dengan membantu usus mengekalkan air. Ini seterusnya melembutkan najis dan membantu menggalakkan pergerakan usus lebih lancar.

Jom kita lihat testimoni :

Elak sembelit selepas bersalin

Elak sembelit selepas bersalin 

Elak sembelit selepas bersalin

Ostematrix Shaklee juga membantu untuk :

(1) Tidur malam lebih lena.

(2) Menghilangkan bisa pada kaki dan menyegarkan badan.

(3) Mengelakkan sakit pinggang serta rasa kebas.

(4) Melawaskan sistem penghadaman terutamanya untuk memudahkan anda ‘membuang’ pada hari keesokannya.

InsyaAllah, dengan pengambilan Ostematrix dapat membantu masalah sembelit dari awal.. Ostematrik boleh diambil oleh ibu hamil.. sebab itu didalam Set Ibu hamil juga terdapat Ostematix ini bai mengelakan sembelit

Jika anda ingin dapatkan Ostematrix Shaklee, anda boleh hubungi saya melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )

. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe
 

You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK