IBU HAMIL

Kencing manis sewaktu hamil

7:51 AM

Sering terdengar ibu-ibu hamil mengalami masalah kecing manis sewaktu hamil..walhal sebelum hamil mereka tiada masalah kencing manis pun..Masalah kencing Manis sewaktu hamil seringkali kita dengar.. dan kebiasaannya, ibu hamil akan mengambil air gula untuk menentukan si ibu mengalami masalah kencing manis atau tidak..

Kebiasaannya, masalah kencing manis akan hilang apabila selepas kelahiran, tetapi ada juga sesetengah ibu akan terus mendapat masalah kencing manis walaupun selepas kelahiran.. Jadi menjaga pemakanan dan diet seimbang adalah sangat penting..

set ibu hamil

Apakah itu diabetis gestasi?

Kencing manis semasa hamil juga dikenali sebagai diabetis gestasi. Ia adalah kencing manis (diabetis) yang dihidapi buat kali pertama semasa kehamilan. Dua hingga 14 peratus ibu hamil diserang penyakit ini.

Diabetis akan berlaku apabila badan tidak boleh menghasilkan insulin yang secukupnya, iaitu hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Insulin mengawal jumlah gula dalam darah yang digunakan untuk tenaga dan membolehkan gula yang tidak diperlukan segera disimpan.

Semasa kehamilan, badan anda akan menghasilkan lebih insulin untuk memenuhi keperluan bayi anda, terutamanya dari pertengahan kehamilan dan seterusnya. Jika badan anda tidak boleh menyediakan insulin tambahan ini, anda akan mempunyai terlalu banyak gula dalam darah anda dan akan menimbulkan diabetis gestasi.

Selalunya, diabetis gestasi tidak memperlihatkan sebarang simptom, tetapi anda akan mengalami perkara berikut:
  • keletihan
  • dahaga yang terlampau
  • membuang air kecil dengan banyak
  • penglihatan kabur.
Jika anda dapat mengawal diabetis anda dengan rapi, ini merupakan tindakan yang terbaik untuk anda dan bayi anda. Masalah utama jika anda mempunyai terlalu banyak gula dalam darah ialah ia akan merentasi plasenta ke bayi anda, iaitu terdapat sedikit risiko yang bayi anda akan menjadi terlalu besar. Bayi yang besar akan membuatkan proses kelahiran dan bersalin lebih sukar. Kadang-kala, pembedahan caesarean perlu dilakukan. 


Bayi-bayi yang menerima terlalu banyak gula dalam darah semasa kehamilan akan mempunyai masalah kesihatan selepas kelahiran seperti gula dalam darah yang rendah (hipoglisemia) dan jaundis. 

Dalam kebanyakan kes, anda boleh merawatnya dengan mengubah diet anda, selalu bersenam dan mengawal cara pemakanan anda. Anda  dinasihatkan untuk memilih diet seimbang yang sihat yang terdiri daripada karbohidrat penuh bijiran, protin tanpa lemak dan lemak jenis baik. 

mengamalkan makanan yang kaya dengan zink, b complex dan megnasium di mana zink sangat penting untuk bantu buah pinggang hasilkan lebih banyak insulin bg atasi masalah kalis insulin

Tapi awas zink tidak boleh diambil ketika mengandung kerana ia boleh menyebabkan keracunan dan juga membahayakan kandungan. Malah dikatakan zink berlebihan boleh menyebabkan uterus contraction menyebabkan premature delivery. Kajian Mayo Klimik menunjukan ibu mengandung cuma perlukan sekitar 11mg zink sehari. Jadi memadai kandungan zink dalam multivatim dan tambahan dari makanan harian.

Anda juga boleh amalkan Vitamin Shaklee antaranya

Kencing manis sewaktu hamil - set ibu hamil
B complex 
- Penting dalam matabolistma gula dan pembebasan tebaga kepada sel badan
- Membekalkan kesemua 8 jenis Vitamin yang diperlukan badan termasuk Asid folic untuk pembentukan saraf tunjang bayi


Ostematrix
- Membekalkan megnasium yang diperlukan oleh pesakit kencing manis (kurangnya
- Magnesium antara punca kencing manis)- Mmembekalkan 100% kalsium untuk menyokong pembentukan tulang dan gigi bayi serta kesihatan tulang ibu

Vitalea
- Membekalkan zink yang diperlukan untuk membantu menghasilakn lebih banyak insulin
- Membekalkan 19 Vitamin mineral lengkap untuk menyokong tumbesaran bayi dan kesihatan ibu hamil


set ibu hamil


In Shaa Allah, dengan pengambilan vitamin ini dapat membantu anda mencegah kencing manis semasa hamil.


Sebarang pertanyaan dan Order  boleh hubungi saya saya melalui

. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )

. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe
 


You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK