IBU MENYUSU

Teknik Power Pumping

2:00 PM

Tips Tingkatkan Penghasilan Susu Melalui Teknik Power Pumping  
 
Teknik Power Pumping

Apa itu Power pumping? 


Power Pumping merupakan teknik mengepam yang membantu penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan cara mengepam seperti biasa tetapi dalam teknik dan cara yang lebih unik. Ideanya seperti meniru cara bayi menyusu dan secara tidak langsung meningkatkan penghasilan susu ibu.

Bagaimana untuk melakukan Power Pumping ?  


1. Untuk SINGLE PUMP : Pam kanan dulu 10 minit kemudian pam kiri 10 minit. Tukar ke kanan pula 10 minit dan seterusnya bertukar-tukar setiap 10 minit berterusan selama 1jam.


2. Untuk DOUBLE PUMP : Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat / berhenti pam 10 minit. Sambung lagi pam 10 minit rehat 10 minit dan seterusnay selama 1jam.

Siapa yang perlukan Power Pumping?  


1. Ibu yang kekurangan susu dan berusaha untuk memperbanyakkan semula susu. Ia berlaku disebabkan perubahan hormone, period, kurang mengepam dan sebagainya.


2. Ibu yang ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan.


3. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat . teknik ini digunakan untuk merangsang penghasilan susu.

Disarankan melakukan power pumping ini sekali sehari dan seeloknya nya pada waktu malam hingga ke subuh kerana pada waktu ini hormone susu sangat tinggi .


Teknik Power Pumping

Berapa lamakah masa untuk diambil untuk mendapat hasilnya ?

Power pumping ini memerlukan masa sekurang-kurangnya seminggu. Walaupun pada hari pertama hanya setitik dua susu sahaja terhasil atau hanya pam angin semata-mata, teruskan usaha sehingga ianya berhasil. Jangan mudah berputus asa, usaha doa dan tawakal. Sesungguhnya Allah mengetahui niat kita untuk menyusukan anak. Insya Allah ia akan dipermudahkan olehNya.
 
Kepada ibu-ibu yang sibuk di pejabat dan terpaksa skip masa untuk mengepam , saya sarankan anda melakukan power pumping pada waktu malam. In Shaa Allah susu tidak akan berkurang malah ia akan bertambah sedikit demi sedikit jika anda kerap lakukannya.
(^_~)....SELAMAT MENCUBA MOMMIES..JANGAN PUTUS ASA..JOM KITA BERUSAHA !!! ..  ♥(^_~)

Jika anda inginkan supplement yang membantu memperkayakan nutrisi dalam penyusuan susu ibu dan membantu meningkatkan penghasilan susu dengan lebih cepat  

Teknik power pumping


. Facebook : Junaidah Marni ( Sila add friend dahulu ya )

. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565 
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe

You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK