TIPS : KESUBURAN

Punca Sukar Hamil

3:00 AM

Sesungguhnya kehadiran cahayamata akan lebih bermakna dan menyerikan lagi rumahtangga. Namun tak semua pasangan dikurniakan cahayamata diusia awal perkahwinan.. 
 

Ada beberapa faktor yang menyumbang kepada masalah ini :

1) Gangguan Stress. Disini faktor latar belakang keluarga dimana gaya didikan, sejarah silam, personaliti, isu-isu yg terpendam,tuntutan kerjaya dan banyak lagi boleh menyebabkan kegagalan ini.

2) Tak kurang juga keinginan yang amat sangat untuk mendapat cahayamata juga antara faktor tekanan yang menyebabkan anda stress kesannya gelombang minda akan terperangkap di beta dan inilah sebahagian faktor doa pasangan masih ditangguhkan.Pengorbanan wang ringgit,masa, tenaga dan banyak lagi HASILNYA...masih tidak kunjung tiba!!!
Relaxation - ketenangan amat penting apabila kita melontarkan hajat dan berdoa. Ramai terlepas pandang...ingin berdoa juga perlu ada terbib dan seninya

3) Faktor Biology - masalah obesiti, gangguan hormon, cyst, endometrosis, haid yg tidak teratur dsbgnya. Keadaan ni juga dkenali Polycystic Ovary dimana suatu keadaan di mana kilang telur atau ovari pada seseorang wanita menjadi bengkak oleh sebab benih-benih telah terperangkap dalam ovari dan tidak boleh menetas pada waktu subur. Maka apabila berlaku keadaan seperti ini lama-kelamaan ovari akan membengkak dan menimbulkan berbagai jenis masalah kesihatan pada wanita tersebut.

Kejadian penyakit ini kian meningkat di kalangan wanita-wanita Malaysia ke taraf yang membimbangkan kerana ia menjejaskan kesuburan dan keupayaan mereka untuk hamil dan melahirkan anak.

Apakah tanda-tanda penyakit Polycystic Ovary? 
Tidak Subur/Mandul.

Kebanyakan dari pesakit-pesakit PCO datang berjumpa doktor pakar sakit puan sebab sukar hendak hamil walaupun telah lama mencuba. Ada yang telah beberapa tahun berkahwin tetapi masih belum medapat zuriat. Ada yang berjaya mendapat anak pertama dan gagal untuk hamil lagi selepas itu. Mereka ini mudah meningkat berat badan mereka dan seringkali peningkatan ini berlaku secara mendadak.

I.Haid tidak teratur.

Tanda yang biasa ialah haid yang tidak teratur, biasanya lambat datang haid dan kadang- kadang jarak antara haid menjadi begitu jauh sekali sampai hingga 3 atau 6 bulan barulah datang haid yang berikutnya. Ada setengah wanita pula sampai setahun tidak datang haid.

II.Gemuk

Tanda lain ialah peningkatan berat badan menyebabkan wanita itu gemuk atau obese. Seringkali peningkatan berat badan ini berlaku secara mendadak selepas ia berkahwin dan pada ketika itu pusingan haid pun menjadi lebih tidak teratur dan kesuburan mereka sangat kurang ataupun langsung tidak subur kerana telur tidak dapat menetas.

III.Darah haid sikit atau/dan berpanjangan

Wanita pula mengalami selain daripada pusingan haid yang begitu panjang jangka waktunya, ialah perdarahan haid yang mungkin berlaku dengan sedikit sekali, tidak seperti biasa haid akan keluar dengan sederhana selama seminggu. Tetapi wanita yang mengidap penyakit polycystic ovary akan mengalami haid yang sangat sedikit hanya menitis selama 2 atau 3 hari. Ada juga di kalangan mereka yang mengalami pendarahan yang berpanjangan sampai 15 hari ataupun 30 hari tanpa henti.

IV.Tumbuh rambut. 

Setengah wanita pula tanda-tanda lain ialah tumbuh rambut pada kaki, tumbuh misai dan janggut dan juga tumbuh rambut pada bahagian tangan dan ada kalanya di bahagian dada. Ini menandakan peningkatan dalam hormon lelaki dalam darah wanita tersebut. Iaitu satu keadaan yang sering berlaku dikalangan pengidap penyakit polycystic ovary.

4) Faktor Suami -
masalah kegemukan,kesuburan dan kualiti sperm yang dihasilkan yang lazimnya berpunca dari tekanan kerja dan MEROKOK.

5) Faktor Gangguan Metafizik -akibat gangguan sihir atau saka, tidak dinafikan dari segi Islam sendiri memang ada spesis jin @ syaitan yang kerjayanya memakan benih yang dihasilkan untuk membantutkan kelahiran manusia. Ianya disebabkan oleh gangguan jin yang tnggal di dlm rahim yang menganggu proses persenyawaan. 
(Sumber Rujukan : Tanda sihir & Kekuatan Ruh Mengatasinya oleh Dr Amran Kasimin)

TANDA-TANDA GANGGUAN METAFIZIK
a) Sesak di dada selepas waktu asar yang mungkin membawa sehingga ke tengah malam
b) Fikiran selalu melayang
c) Rasa sakit di bawah tulang punggung
d) Cemas di waktu tidur
e) Kerap mengalami mimpi yang menakutkan seperti jatuh gaung, dikejar hantu ataupun binatang buas, digigit binatang berbisa seperti ular,kala jengking, kucing hitam, bermimpi tercekik,tenggelam dalam air, salib atau gereja dsbnya.
f) Mimpi bersetubuh yang berterusan sehingga 2 atau 3 kali seminggu
g) Mudah sensitif
h) Panas baran
i) Gangguan untuk melakukan ibadah - terlupa bacaan sembahyang, merasa was-was yang melampau, badan terasa mengeletar, perasaan terasa sayu dan pilu.
j) Terlihat jin atau terdengar bunyi-bunyi yang asing seperti bunyian gendang, loceng, muzik, ribut dan sebagainya.
k) Rasa lesu, tidak bermaya
l) Rasa putus asa untuk hidup - kegembiraan dan bersedihan yg bersangatan tanpa sebab yang jelas.Ada ketikanya timbul keinginan membunuh diri.
m) Menguap berulangkali, sendawa, mudah mengantuk, perjalanan darah dan degupan jantung lebih kencang, mengeluarkan air mata, bingung hingga kadang lupa jalan pulang contoh dari tempat kerja balik ke rumah sehingga boleh tersesat. 
Saya nasihatkan anda supaya bertindak cepat..semakin hari, semakin umur kita meningkat, nanti bertambah satu lagi masalah iaitu faktor umur pulak, tapi rezeki Allah siapa yg tahu.. 
Pada yang sedang ikhtiar untuk hamil, boleh mencuba Set Kesuburan Shaklee Suami/Isteri. Boleh hubungi saya untuk mendapatkannya..

You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK