GLA COMPLEX

Kitaran haid tidak teratur

12:30 PM

Bercerita mengenai Masalah Kitaran haid tidak teratur ni, agak ramai wanita-wanita diluar sana yang mengalami masalah ni.. Ambil berat jika anda mengalami masalah kitaran haid tidak teratur ni ya..


gla complex

Kitaran haid tidak teratur ialah pusingan yang kurang daripada 25 hari atau lebih dari 35 hari. Ada sesetengah wanita haidnya datang dua atau 3 kali sebulan. Keadaan ini sering berlaku dikalangan anak-anak gadis yang baru masuk ke alam remaja atau wanita yang hampir putus haid. Keadaan ini bukanlah satu penyakit tetapi hanya disebabkan oleh ketidakstabilan hormon dalam badan seseorang.

Jika berlaku ketidakstabilan hormon yang menyebabkan kitaran haid tidak teratur anda juga akan mengalami masalah kesuburan dimana kebarangkalian untuk anda hamil adalah sukar.

Kitaran haid  tidak teratur  boleh disebabkan oleh perkara-perkara berikut:-
  • Kehamilan atau menyusukan bayi. Tempoh lambat haid boleh memberi tanda awal kehamilan. Menyusu juga biasanya melambatkan kedatangan haid selepas kehamilan.
  • Gangguan pemakanan, penurunan berat badan yang melampau atau senaman berlebihan. Gangguan makan - seperti anoreksia nervosa - penurunan berat badan yang melampau dan peningkatan aktiviti fizikal boleh mengganggu haid.
  • Sindrom Polycystic ovari (PCOS ). Ini gangguan hormon yg boleh menyebabkan cyst kecil untuk terjadi pada ovari dan haid yang tidak teratur .Wanita dengan PCOS mempunyai gangguan fungsi ovari kronik yang tidak normal dan tahap androgen yang luar biasa tinggi androgen (hiperandrogenisme). Androgen adalah hormon seks lelaki. 
  • Kegagalan ovari pra-matang . Kegagalan ovari pramatang merujuk kepada kehilangan fungsi ovari yang normal sebelum umur 40 iaitu haid terhenti sebelum mencapai usia 40thn. Wanita yang mempunyai kegagalan ovari pra-matang mungkin mempunyai haid yang tidak teratur atau jarang dalam setahun.
  • Penyakit keradangan pelvis (PID ). Jangkitan organ-organ pembiakan boleh menyebabkan pendarahan haid yang tidak teratur.
  • Fibroid rahim. Fibroid rahim adalah ketumbuhan bukan barah rahim. Mereka boleh menyebabkan pendarahan haid lebih banyak dan tempoh haid menjadi lama.
  • Gangguan tiroid (Hyperthyroidism or hypothyroidism)- haid yang tidak teratur mungkin disebabkan oleh gangguan tiroid. Kelenjar tiroid menghasilkan hormon yang mempengaruhi metabolisme badan kita.
Apa yang boleh dilakukan untuk megatasi masalah haid tidak teratur? 

Rawatan adalah bergantung kepada sebab kenapa haid tidak teratur. Dapatkan consultation dan pemeriksaan lanjut dengna doktor pakar sakit puan jika mengalami tempoh haid tidak stabl yang lama. Buat UPT untuk mengetahui anda hamil atau tidak. Jika disebabkan oleh hormon yang tidak stabil, PCOS mahupun fibroid, GLA COMPLEX adalah cadangan supplement untuk anda bagi memperbetulkan semula hormon dalam badan
gla complex
 
 Antara Kebaikan Gla Complex :

- membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
- menyeimbangkan hormon dalam badan
- meningkatkan kesuburan
- melegakan PMS (Pre-menstrutation syndrome)
- membantu dalam menangani menopause
- menguatkan kuku dan rambut
- menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
- membantu menangani ekzema
- melegakan simptom akibat Rhematoid Artritis
- mengandungi Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
- menguatkan imuniti badan
- memperlahankan proses penuaan
- mengurangkan 'blood clot' yang menyebabkan serangan jantung
- mengawal kencing manis
- mengawal kolestrol -bagus untuk saraf


Ini pula Testimoni pelanggan yang mengalami masalah period pain dan masalah cyst.
gla complex


Sebarang pertanyaan dan nak Order Gla Complex boleh hubungi saya melalui

. Facebook :
Junaidah Marni (Sila add friend dahulu ya) 
. Email : junaidahmarni@gmail.com
. Sms / call/ whatsapp:  016-2202565
. Pages Facebook : SIHATNutrisiShoppe


You Might Also Like

0 comments

LIKE US ON FACEBOOK